SSC CGL 2014 HALL TICKET / ADMIT CARD

SSC CGL 2014 ADMIT CARD/HALL TICKET

dear aspirants,
 staff selection commission announced the government post in various government department in central and state government. SSC officially announced the recruitment for the graduate candidates for both girls and boy to apply online for various post for SSC CGL 2014. SSC CGL 2014 exams conducted in two tier (tier I and Tier II)

SSC CGL 2014 last date on 14thFebruary 2014. Those who already applied are now waiting for the admit card or hall ticket  for tier I exam of SSC CGL 2014. Hall / admit card in must for every candidate for appearing for the SSC CGL exams. The are conducted throughout India and competition is very high among the aspirants.

SSC CGL provide officer rank grade B and grade C  jobs in various department like assistant in income tax, ministry of foreign, it ,CAG,  post offices, and  Inspector level post in various department with high income with respect to other state government jobs.  There is a great opportunity for the candidate to grab a government jobs through SSC CGL 2014.

SSC CGL 2014 admit card  are download from their officially website www.ssc.nic.in on before the exam date announced but now candidates are waiting for the hall tickets to download for SSC CGL 2014.

HOW TO DOWNLOAD HALL TICKET SSC CGL 2014

there are various region divided by Staff selection commission
so, go to your Regional SSC officially website
there is option for click here to get hall ticket for SSC CGL 2014
you are allowed to fill registration no.,date of birth and name
last check the detail click show admit card
you can get your hall ticket and printed it

But till now there is no information about the hall/admit ticket for SSC CGL 2014.
we are advised to check there officially website regularly for latest updated.
ssc officially website www.ssc.nic.in
You can bookmark our website for regular update for SSC CGL 2014. If any thing announced we are updated in our website. You can also LIKE OUR FACEBOOK page for regular updated of SSC CGL 2014 and various exams. We provide study material for preparation of various exam conducted for Govt Jobs.
Be prepare yourself hard for get success in SSC CGL 2014.

FOR PREVIOUS SSC CGL PAPER 

POSTAL ASSISTANT/ SORTING ASSISTANT EXAM 2013 PREVIOUS QUESTION PAPER

POSTAL ASSISTANT/ SORTING ASSISTANT 19 MAY 2013 PREVIOUS QUESTION PAPER WITH ANSWER KEYMATH SECTION

QUESTION BOOKLET SERIES:- B

PAPER CODE : DNP-09
DATE : 19 MAY 2013



PA/SA 2013 QUESTION PAPER THAT IS TAKEN ON 19 MAY 2013 IN NORTH CIRLCE OF INDIA PHASE 2 IN DELHI,PUNJAB,UTTAR PRADESH, HIMACHAL PRADESH
 

Q 26. A compact disc player when sold for rs. 13,600 incurred a loss of 15%. At what price should it have been sold to make a profit of 35 % on the cost?
a.     20400
b.     19600
c.      21600
d.     None of these
Q 27. 66 cubic centimeter of silver is drawn into a wire 1 mm in diameter. The length of the wire in metres will be?
a.     128
b.     166
c.      84
d.     None of these
Q 28. In 4 years, rs. 6000 amounts to rs. 8000. In what time at the same rate will rs. 525 amout to rs. 700?
a.     3 years
b.     4years
c.      5years
d.     None of these
Q 29. A bus left with some definite number of passengers. At the first stop, half the passengers left the bus and 35 boarded the bus. At the second stop 1/5th of the passengers left and 40 boarded the bus. Then, the bus moved with 80 passengers towards its destination without stopping anywhere. How many passengers were there originally?
a.     50
b.     60
c.      40
d.     30
Q 30. The sale price of an article including the sale tax is rs. 1232. The rate of sales tax is 10%. If the shopkeeper has made a profit of 12% then the cost price of the article is rs.
a.     1000
b.     1120
c.      900
d.     950
Q 31. A man bought some mangoes at rs. 12 per dozen and bought the same number of mangoes at rs. 10 per dozen. He sold these mangoes at rs. 13 per dozen and gained rs. 160. The total number of mangoes bought by him was?
a.     80dozen
b.     90dozen
c.      60dozen
d.     70dozen
Q 32. A dishonest dealer uses a scale of 90 cm instead of a meter scale and claims to sell at cost price. His profit is?
a.     10.33%
b.     11.11%
c.      9%
d.     10%
Q 33. Sukriti and saloni are athletes. Sukriti covers a distance of 1 km in 5minutes and 50seconds, while saloni covers the same distance in 6 minutes and 4 seconds. If both them start together and run at uniform speed, by what approximate distance will sukriti win a 5 km mini marathon?
a.     250m
b.     275m
c.      200m
d.     225m
Q 34. It is 185 km from city A to CityB. If a bus takes 2 hours to cover the first 85 km. how long must it take to travel the final 100 km in order to average 50kmph for the entire trip?
a.     60minutes
b.     75minutes
c.      102minutes
d.     112minutes
Q 35. In an examination a student scores 1 mark for each correct answer and 0.25 marks are deducted for each wrong answer. If he attempts all 120 questions and secures 90 marks, the number of question he attempts correctly is?
a.     106
b.     96
c.      100
d.     None of these
Q 36. One side of a right angled triangle is 126 cm. the difference between the hypotenuse and the other side is 42 cm. the length of the hypotenuse is?
a.     189 cm
b.     210 cm
c.      168 cm
d.      None of these
Q 37. 12 men and 18 boys working 7.1/2 hours a day can do a work in 60 days. If one man works equal to 2 boys, then the number of boys required to help 21 men to do twice the work in 50 days working 9 hours a day will be?
a.     44
b.     46
c.      42
d.     None of these
Q 38. Choose the correct statement:
a.     An irrational number is a real number that can be written as a simple fraction
b.     A rational number is a real number that cannot be written as a complex number
c.      An irrational number is  a real number that cannot be written as a simple fraction
d.     A rational number is a real number that cannot be written as a simple fraction
Q 39. The income of ram if 20% less than shyam. Then shyam income is greater than ram by?
a.     30%
b.     15%
c.      20%
d.     25%
Q 40. If the price of oranges was less by 40% one could buy 32 more for rs. 120. The price presently is?
a.     1.50
b.     2.50
c.      3.00
d.     2.00
Q 41. A metallic cube of surface area 600 square centimeters is melted and cast into small stell cylinders of length 0.5 cms and radius 7 cms. How many complete cylinders can be cast?
a.     11
b.     8
c.      9
d.     None of these
Q 42. The ratio of cost price and sale price of an article is 10:11. The percentage of profit is?
a.     10%
b.     11%
c.      11.5%
d.     10.5%
Q 43. The incomes of A and B are in the ratio of 3:2 an their expenditures are in the ratio of 5:3. If each saves rs. 1000, the income of B is?
a.     5000
b.     4000
c.      6000
d.     None of these
Q 44. If rs 200 double in 10 years at a simple rate of interest. What is the rate of interest?
a.     10%
b.     8%
c.      5%
d.     None of these
Q 45. The average of three number is 77. The first number and second number is 78 and 79 respectively. Find the third number?
a.     71
b.     75
c.      73
d.     74
Q 46. In a stock clearance sale, bata shoe company announces 20% discout. If the discounted price of a pair of shoes is rs. 1520. Find its original price?
a.     1950
b.     2000
c.      1800
d.     1900
Q 47. If the numerator of a fraction is increased by 200% and the denominator is increased by 300%. The resultant fraction is 6/11. What was the original fraction?
a.     8/13
b.     8/11
c.      5/11
d.     7/11
Q48. If 6 men can do a piece of work in 20 days and one man can do the work of two boys, then in how many days can 10 men and 5 boys do the same work?
a.     10days
b.     12days
c.      8days
d.     None of these
Q 49. 12x16÷23/ 2XÖ9 = ?
a.     4/3
b.     4
c.      2/3
d.     None of these
Q 50. A man sold two watches rs. 99 each. He gains 10% on one watch and loses 10% on another. Find his gain or loss%?
a.     10% loss
b.     1% profit
c.      1%loss
d.     None of these 

DELHI POLICE RECRUITMENT 2014- SUB INSPECTOR IN DELHI POLICE

DELHI POLICE RECRUITMENT 2014

SUB INSPECTOR IN DELHI POLICE 


                             
PAY BAND:- The post carries pay scale of Rs.9300-34800 in Pay Band 2 with Grade Pay of Rs. 4200 and is classified as Group “C” by Delhi Police.

QUALIFICATION: – Graduation from a recognized University or equivalent is the minimum educational qualification.

NO. OF POST IN DELHI POLICE SUB INSPECTOR RECRUITMENT 2014:-

Category
U.R.
OBC
SC
ST
Total
Open
88
09
16
03
116
Ex-Serviceman
08
04
02
01
15
Total
96
13
18
04
131


Physical efficiency test for delhi police sub inspector recruitment

For male candidates only
a) 100 meters race in 16 seconds
b) 1.6 Kms race in 6.5 minutes
c) Long Jump : 3.65 metres in 3 chances
d) High Jump : 1.2 metres in 3 chances
e) Shot put (16 Lbs): 4.5 metres in 3 chances

HOW TO APPLY :-  apply online at www.ssconline.nic.in . last date of
 Part-I Registration: Up to 5.00 PM on 09-04-2014.
Part-II Registration: Up to 5.00 PM on 11-04-2014.
Closing Date : 11 -04-2014

 Date of Exam:– 22-06-2014(Paper-I)  & 21-09-2014(Paper-II)

Mode of selection:-
After paper-I commission provides a cut off. The candidates who qualify the cut off are gave paperII exam and after that physical efficiency test taken for all the candidate who qualify the paper – I cut off. Who qualify the PET are going to given medical test and after that again cut off are prepare by the commission. The candidate who meet the cut off are again selected to given interview. After interview a final merit made of the basic of paper-I and paper-II and interview performance.

For previous paper of Delhi Police Sub inspector 2012

For previous paper of Delhi Police Sub Inspector 2012

For previous paper of Delhi Police Sub Inspecptor 2013

WORK AND TIME SHORTCUT TRICKS , MATH SHORTCUT TRICKS

MATH SHORTCUT TRICKS 

SHORT CUT TRICKS FOR WORK AND TIME

This time we are going to solve work and time chapter with shortcut tricks. we are also aware that this chapter is important for competitive exam from work and time chapter mainly 3 question are asked in various exam like ssc, upsc, banking etc. that work and time are time consuming chapter.

now, we are going to solve work and time problem with short cut tricks. If you learn this tricks you can solve these question in seconds.

All these question are taken from R.S. AGARWAL author quantitative aptitude published by S. Chand
 
WORK AND TIME SHORTCUT TRICKS, MATH SHORTCUT TRICKS
 
FOR PROFIT AND LOSS TRICKS>>>CLICK HERE

MATHS – PROFIT AND LOSS SHORT TRICKS

MATH CHAPTER

 

Profit And Loss Short Tricks

In the examination conducted by various recruitment we find this type of question that will be asked in chapter of profit and loss. These type of question are time consuming but we have to manage our time in the examination hall.
We are going to solve this various type question on profit and loss with short tricks.
with short tricks you can solve these question simple within seconds.
These are the example taken from r.s. agarwal author quantitative aptitude by s. chand publisher

FOR ALL CHAPTER WISE MATHS SHORTCUT TRICKS CLICK HERE

Type 1:- The ratio of the cost price and the selling price is 4:5. The profit percent is?
a.        10
b.        20
c.         25
d.        30

Ans:- 25
profit is always calculated on cost price
so,  c.p=4 , s.p=5
      Profit=s.p-c.p,  5-4=1
profit %=
 profit/cost price * 100, then, 1/4*100= 25

Type 2:- If on selling 12 notebooks a seller makes a profit equal to selling price of 4 notebook, what is his profits percentage?
a.        16.2/3
b.        25
c.         50
d.        None of these

Ans:-50

if there is profit on selling item = selling price of an article

        To find profit %, simply minus 12 from 4= 8

Profit % = 4/8*100=50
Type 3:- A vender loses the selling price of 4 oranges on selling 36 oranges his loss percentage is?

a.        10
b.        11.1/9
c.         12.1/2
d.        None of these

Ans:-10
if there is loss on selling item = selling price of an article
to find loss%, simply add 36 to 4 = 40

Loss % = 4/40*100 = 10
Type 4:- Some article were brought of 6 for rs. 5. And sold  at 5 for rs. 6. Gain percentage is/
a.        30
b.        33.1/3
c.         35
d.        44

Ans:-44
    
Type 5:- A vender by selling 12 toffee for a rupee. A man loses 20%. How many for a rupee should he sell to get a gain of 20%?
a.        10
b.        20
c.         8
d.        12

Ans:- 8
12 toffee for rs 1 loss 20% then
c.p = 1*100/80 = 5/4 
   on this price we have to gain profit of 20%

          So, 5/4* 120/100 = 3/2
         If for Rs. 2/3 we have 12 toffee then for rs 1 we have
        = 12×2/3=8
Type 6:- A sell a bicycle of to B at a profit of 20%. B sell it to C at profit of 25%. If C pays rs. 225 for it the cost price of bicycle is?
a.        110
b.        120
c.         125
d.        150

Ans:- 150
 let cost price be X then,
x.120/100
 . 125/100= 225 ,
by solving, then X equal to 150
Type 7:- A shopkeeper professes to sell his goods at cost price but uses a weight of 800gm instead of 1kg. thus he makes a profit of?
a.        20%
b.        16.2/3
c.         25
d.        50

Ans :- 25
Type 8 :- A shopkeeper cheats to the extents of 10% while buying as well as selling by using false weight his total gain is ?
a.        10%
b.        11%
c.         20%
d.        21%

Ans :-21%

Type 9 :- An article when sold at a gain of 5% yields rs. 15 more than when sold at a loss of 5%. Its cost price would be
a.        150
b.        200
c.         250
d.        300

Ans:-150
difference between gain % and loss% equal to 10%
then, 10% = rs. 15
        100% = rs. 150 , that is your cost price
Type 10:- The price of an article has been reduced by 25%. In order to restore the original price the reduced price must be increased by?
a.        25%
b.        30%
c.         33%
d.        33.1/3%
Ans:-33.1/3%
Type 11:- An article was sold at 16% gain. Had it been sold for rs. 200 more, the gain would have been 20% then the cost price of the article is?
a.        5000
b.        4800
c.         4500
d.        5200
Ans :- 5000

difference in gain % equal to 200,

        Then  20%-16%=4%
4%= 200 then,
        100%= 5000 that is your cost price of the article
 
 
 

RECRUITMENT OF SUB-INSPECTORS IN DELHI POLICE , CAPFs AND ASSISTANT SUB-INSPECTOR IN CISF EXAMINATION, 2014

STAFF SELECTION COMMISSION


NOTICE

RECRUITMENT OF SUB-INSPECTORS IN DELHI POLICE , CAPFs AND ASSISTANT SUB-INSPECTOR IN CISF EXAMINATION, 2014


 Commission will hold an All India Examination for recruitment to the post of Sub-Inspectors in Delhi Police(DP) & Central Armed Police Forces (CAPFs) and Assistant Sub-Inspectors in Central Industrial Security Force (CISF). The Examination will comprise of Written Examination in two phases, Physical Endurance Test, Medical Examination and Interview/personality test.

Qualification :- Graduation from a recognized University or equivalent is the minimum educational qualification

 Important  Date :
closing date:- 11 -04-2014
Total No. of Posts – 2892 posts
 Apply online at :- http://www.ssconline2.gov.in/
FEE: RUPEES ONE HUNDRED ONLY(Rs 100 ) payable through CRF Stamp in case of Off-line or SBI Challan or on-line payment through State Bank of India for on-line applications. Fee is exempted for all Women candidates and candidates belonging to Scheduled Caste, Scheduled Tribe and Ex-Servicemen eligible for reservation as per Govt. orders.

FOR MORE DETAIL DOWNLOAD THERE ORIGINAL NOTICE >>>>>CLICK HERE


For SSC CAPFs previous paper download >>>>> CLICK HERE  

SSC CGLE 2014 POSTPONED

 STAFF SELECTION COMMISSION


NOTICE

COMBIND GRADUATE LEVEL EXAMINATION 2014


In view of the General election announced by the government during the month of April and may, 2014 and also the re-examination of combined graduate level examination 2013 at seven centres all the applicants are hereby informed that the combined graduate level examination, 2014 stands postponed. CGLE 2014 is tentatively scheduled to be held towards the second half of the current year. The new date will be intimated in due course.

for download original notice>>>>>CLICK HERE

SOLVED ENGLISH SECTION OF POSTAL ASSISTANT / SORTING ASSISTANT EXAM 19 MAY 2013

Postal assistant / sorting assistant Exam 2013 solved English section

                                     Question Booklet Series:- B                                                                                    PAPER CODE : DNP-99
                                            Date :- 19 may 2013   

Directions: (Question no. 51 & 52 ) choose correctly spelt words
Q51.
A.      Pasanger
B.      Pesanger
C.      Passenger
D.     Passenger
Ans – D
Q52.
A.      Benefited
B.      Benefeted
C.      Benefitted
D.     Benifited
Ans – A
Directions : (Question no. 53. To 55) choose synonyms for given words:
Q53. Attain
A.      Accept
B.      Excuse
C.      Acquire
D.     Leave
Ans – C
Q54. Verify
A.      Testify
B.      Praise
C.      Acceptable
D.     Condemn
Ans- A
Q55. Immortal
A.      Dead
B.      Eminent
C.      Mortal
D.     Eternal
Ans – D
Q56. Point out the verb in the following words.
A.      Successful
B.      Successfully
C.      Success
D.     Succeed
Ans – D
Direction ( Question no. 57 to 59) which of phrase given below in each sentence should replace the phrase in Underlinded to make the sentence grammatically correct?
Q57. The small child does whatever his father was done
A.      Does
B.      Had done
C.      Has done
D.     Did
Ans – A
Q58. He is too important for toleratingany delay
A.      At tolerating
B.      With tolerating
C.      To tolerate
D.     To tolerating
Ans – C
Q59. Why did you not threw the bag away
A.      Did you not thrown
B.      You did not thrown
C.      Did you not throw
D.     Had you not threw
Ans – C
Direction (question no. 60 to 63) Choose the word which is the exact Oppostie of the given word
Q60. Enormous
A.      Tiny
B.      Weak
C.      Soft
D.     Average
Ans – A
Q61. Artifical
A.      Truthful
B.      Solid
C.      Red
D.     Natural
Ans- D
Q62. Expand
A.      Condense
B.      Conclude
C.      Convert
D.     Congest
Ans – A
Q63. Fraudulent
A.      Forthright
B.      Genuine
C.      Candid
D.     Direct
Ans -B
Direction (question no. 64 to 66 ) mark the appropriate words to fill in the blank
Q64. God helps those ________ help themselves.
A.      That
B.      Whom
C.      Who
D.     Which
Ans – C
Q65. It is raining heavily, take ______ umbrella.
A.      A
B.      Some
C.      The
D.     An
Ans – D
Q66. We have been waiting for the train __________ more than two hours.
A.      Until
B.      For
C.      Since
D.     From
Ans- B
Direction (question no. 67 to 69) identify the part of speech of the underlined  words in the sentences and mark the correct choice.
Q67. Good students are always successful in life.
A.      Adjective
B.      Pronoun
C.      Adverb
D.     Noun
Ans – A
Q68. The teacher was very pleased with me.
A.      Pronoun
B.      Adverb
C.      Prepositioin
D.     Conjunction
Ans-C
Q69. Cross the busy road carefully.
A.      Verb
B.      Adverb
C.      Noun
D.     Adjective
Ans – B
Direction ; change the following sentences into reported speech
Q70. Rahul said, “I am busy now”
A.     Rahul said that he was busy now.
B.     Rahul told that he was busy now.
C.     Rahul said that he was busy then.
D.     Rahul said that he is busy now.
Ans – C
Q71. Find out the sentence in passive voice.
A.      The judge scolded the culprit for his offence
B.      The culprit was punished for his offence by the judge
C.      The judge convicted the culprit for his offence
D.     The culprit apologized to the judge for his offence
Ans – B
Q72. Point out the correct sentence.
A.      The teacher said that the Earth moves round the sun
B.       The teacher said that the Earth had moved round the sun
C.      The teacher said that the Earth  moved round the sun
D.     The teacher told that the Earth was moving round the sun
Ans – A
Q73. Mark the correct passive form of the sentences
 I play cricket with my friends.
A.      Cricket is played by me with my friends
B.      Cricket was played by me with my friends
C.      I play with my friends cricket
D.     Cricket plays my friends with me
Ans – A
Direction (Question no. 74 to 75 ) identify the tenses in the following sentences
Q74. She reached the examination hall well in time.
A.      Pass perfect
B.      Future indefinite
C.      Present perfect
D.     Past indefinite
Ans -D
Q75. I am learning English from my uncle.
A.      Present continuous
B.      Future indefinite
C.      Past continuous
D.     Present perfect
Ans – A
  


For download this in .pdf >>>>>CLICK HERE

FOR OTHER PAPER DOWNLOAD >>>>CLICK HERE 

For more visit >>>>> www.questionpaper4exam.com
Like us at facebook.
if you have any suggestion please tell us in comment

NOTICE REGARDING RE-EXAMINATION OF SSC CGL 2013

STAFF SELECTION COMMISSION

NOTICE regarding CGLE 2013 – Re-examination



In respect of the information uploaded on the website earlier regarding re-examination of CGLE-2013 at Lucknow, Patna, Allahabad, Delhi, Jaipur, Shimla and Dehradun, the Commission has decided to hold the re-examination of Combined Graduate Level (Tier-I) Examination, 2013 on 27.04.2014 (FN & AN).


The Commission has already clarified that candidates who appeared in Tier-I and Tier-II from a centre other than those mentioned above in CGLE 2013 will not have to appear in re-examination. However, those candidates who appeared in tier-I from centres other than those mentioned above BUT appeared for Tier-II from the centres mentioned above will have to appear in re-examination in Tier-II.
Further, candidates who appeared in Tier-I from the centres mentioned above and cleared Tier-I and appeared for Tier-II examination from centres other than those mentioned above will be required to take only Tier-I Re-examination.

FOR DOWNLOAD NOTICE OF SSC CGL RE-EXAM 2013>>>>>CLICK HERE
FOR SSC CGL PREVIOUS PAPER >>>>>CLICK HERE